Kaszki dla dzieci
Kaszki dla dzieci stanowią pełnowartościowy posiłek wprowadzany do diety u niemowląt karmionych naturalnie w 6.–7. miesiącu życia, a karmionych mlekiem modyfikowanym w 4. miesiącu życia.
Kaszki dla dzieci produkowane są ze zbóż – najczęściej ryżu, kukurydzy albo pszenicy i zawierają składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka – między innymi błonnik, witaminy, żelazo, kultury bakterii probiotycznych. Kaszki mogą zawierać jeden rodzaj zboża, a czasem więcej, tworząc np. kaszki ryżowo-kukurydziane, wielozbożowe lub owsiano-pszenne.
Kaszki dla dzieci od 3 miesiąca
Kaszki dla dzieci często są również wzbogacane różnymi dodatkowymi składnikami, które poprawiają smak produktu (sproszkowane owoce z dodatkiem aromatu owocowego, suszone i drobno zmielone płatki owocowe, jogurt bądź sok owocowy).
Wyróżnić możemy kaszki bezmleczne i mleczne. Dostępne są również kaszki specjalistyczne przeznaczone dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego czy białko sojowe lub wspomagające odporność dziecka dzięki odpowiednio zbilansowanym pod względem składników odżywczych składzie. W szczególności polecamy kaszki Holle, które są jednymi z ulubionych naszych klientów.