Odżywianie w okresie okołooperacyjnym

2014-01-20
Odżywianie w okresie okołooperacyjnym

Zabieg operacyjny jest bardzo obciążający dla organizmu ? zarówno dorosłego, jak 

i dziecka. Właściwy sposób odżywienia organizmu może zapewnić jednak szybki 

powrót do zdrowia: odpowiednio zbilansowane pod względem odżywczym posiłki 

przyspieszają powrót do zdrowia oraz minimalizują powikłania pooperacyjne.

 

Żywienie przed operacją


Zabieg operacyjny jest procesem bardzo stresującym dla organizmu. W okresie 

okołooperacyjnym, czyli przed operacją i po niej, organizm chorego wykazuje 

zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Zazwyczaj przed zabiegiem 

operacyjnym pacjent nie spożywa pokarmów, ponieważ wiele badań diagnostycznych 

przeprowadza się na czczo. Ponadto, wskutek toczącego się w organizmie procesu 

chorobowego, pacjent traci apetyt i nie odżywia się prawidłowo w stosunku do potrzeb 

jego organizmu. W związku z tym pogarsza się jego stan odżywienia, spada odporność oraz 

wzrasta podatność na infekcje i powikłania pooperacyjne.

 

Opieka w domu nad osobą chorą, która będzie poddana zabiegowi operacyjnemu,

zobowiązuje opiekuna do przestrzegania kilku zasad przygotowywania dań:

? posiłki powinny być świeżo przygotowywane;

? potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, gotowania na parze, pieczenia 

w folii; smażenie jest zabronione;

? posiłki należy przyprawiać łagodnymi przyprawami (majeranek, bazylia, koper, sok

z cytryny), aby pobudzały apetyt.

 

W diecie łatwostrawnej należy spożywać pieczywo pszenne, posmarowane cienko masłem,

z dodatkiem sera białego lub chudej wędliny. Mięso, które jest źródłem pełnowartościowego

białka, najlepiej podawać ugotowane lub uduszone bez dodatku tłuszczu. Dieta łatwostrawna 

nie zaleca spożywania warzyw wzdymających (groch, fasola, bób, kapusta, cebula, ogórek) i 

grzybów. Natomiast spośród owoców należy unikać czereśni i śliwek.

Jeśli jednak osoba przygotowująca się do operacji nie ma apetytu, albo z różnych przyczyn 

nie chce lub nie może przyjmować posiłków w tradycyjnej formie, warto podać jej preparaty

do żywienia medycznego Nutridrink. Czym są te preparaty? Przygotowane w płynnej 

formie, gotowe do spożycia, Nutridrinki zapewniają choremu w małej objętości 

optymalną dawkę wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, tłuszczy, 

węglowodanów oraz witamin i minerałów. Ich zaletą jest to, że ich zbilansowany skład 

pozwala na zastąpienie nimi całych posiłków. Można je podawać dzieciom od 3-go roku 

życia, po konsultacji z lekarzem. 

 

Żywienie po operacji


W zależności od charakteru przebytego zabiegu operacyjnego chory musi się odpowiednio 

odżywiać, aby nabrał sił, a jego organizm mógł się szybko regenerować i powrócić 

do pełnego zdrowia. W przeciwnym wypadku osoba chora wpada w błędne koło: nie je, 

bo jest osłabiona, jest osłabiona, bo nie spożywa posiłków odpowiednich pod względem 

jakościowym i ilościowym.

 

Wielu opiekunów osób poddanych operacji zauważa, że mimo starannego przygotowywania 

przez nich posiłków podopieczni tracą na wadze, mają złe samopoczucie, są apatyczni lub 

drażliwi. Opiekun stara się dbać, aby dieta podopiecznego była odpowiednio zbilansowana. 

Nie jest to łatwe, ponieważ pacjent często odmawia spożywania posiłku z powodu braku 

apetytu, trudności w jego spożywaniu (niedowłady, drżenia kończyn) lub z obawy przed 

dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

 

Opiekun ? aby mieć pewność, że sposób żywienia podopiecznego jest odpowiedni ? może 

wprowadzić do menu chorego Nutridrinki ? preparaty odżywcze, dostępne bez recepty 

w aptekach. Dostarczają one w odpowiednich proporcjach białko oraz wszystkie niezbędne 

składniki odżywcze. Dla chorego mogą one stanowić samodzielny posiłek lub być spożywane 

pomiędzy posiłkami. Dlatego, jeśli pacjent traci na wadze lub ma problemy z jedzeniem po 

operacji, warto porozmawiać z lekarzem o możliwości wprowadzenia do diety preparatów 

Aby dowiedzieć się więcej o preparacie Nutridrink oraz o innych preparatach żywienia

medycznego, zapraszamy na stronę: www.nutridrink.pl 

 

Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do 

postepowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. Stosować pod 

nadzorem lekarza.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2014
pixel