Odżywianie w okresie okołooperacyjnym
Zabieg operacyjny jest bardzo obciążający dla organizmu ? zarówno dorosłego, jak
i dziecka. Właściwy sposób odżywienia organizmu może zapewnić jednak szybki
powrót do zdrowia: odpowiednio zbilansowane pod względem odżywczym posiłki
przyspieszają powrót do zdrowia oraz minimalizują powikłania pooperacyjne.
Żywienie przed operacją
Zabieg operacyjny jest procesem bardzo stresującym dla organizmu. W okresie
okołooperacyjnym, czyli przed operacją i po niej, organizm chorego wykazuje
zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Zazwyczaj przed zabiegiem
operacyjnym pacjent nie spożywa pokarmów, ponieważ wiele badań diagnostycznych
przeprowadza się na czczo. Ponadto, wskutek toczącego się w organizmie procesu
chorobowego, pacjent traci apetyt i nie odżywia się prawidłowo w stosunku do potrzeb
jego organizmu. W związku z tym pogarsza się jego stan odżywienia, spada odporność oraz
wzrasta podatność na infekcje i powikłania pooperacyjne.
Opieka w domu nad osobą chorą, która będzie poddana zabiegowi operacyjnemu,
zobowiązuje opiekuna do przestrzegania kilku zasad przygotowywania dań:
? posiłki powinny być świeżo przygotowywane;
? potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, gotowania na parze, pieczenia
w folii; smażenie jest zabronione;
? posiłki należy przyprawiać łagodnymi przyprawami (majeranek, bazylia, koper, sok
z cytryny), aby pobudzały apetyt.
W diecie łatwostrawnej należy spożywać pieczywo pszenne, posmarowane cienko masłem,
z dodatkiem sera białego lub chudej wędliny. Mięso, które jest źródłem pełnowartościowego
białka, najlepiej podawać ugotowane lub uduszone bez dodatku tłuszczu. Dieta łatwostrawna
nie zaleca spożywania warzyw wzdymających (groch, fasola, bób, kapusta, cebula, ogórek) i
grzybów. Natomiast spośród owoców należy unikać czereśni i śliwek.
Jeśli jednak osoba przygotowująca się do operacji nie ma apetytu, albo z różnych przyczyn
nie chce lub nie może przyjmować posiłków w tradycyjnej formie, warto podać jej preparaty
do żywienia medycznego Nutridrink. Czym są te preparaty? Przygotowane w płynnej
formie, gotowe do spożycia, Nutridrinki zapewniają choremu w małej objętości
optymalną dawkę wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, tłuszczy,
węglowodanów oraz witamin i minerałów. Ich zaletą jest to, że ich zbilansowany skład
pozwala na zastąpienie nimi całych posiłków. Można je podawać dzieciom od 3-go roku
życia, po konsultacji z lekarzem.
Żywienie po operacji
W zależności od charakteru przebytego zabiegu operacyjnego chory musi się odpowiednio
odżywiać, aby nabrał sił, a jego organizm mógł się szybko regenerować i powrócić
do pełnego zdrowia. W przeciwnym wypadku osoba chora wpada w błędne koło: nie je,
bo jest osłabiona, jest osłabiona, bo nie spożywa posiłków odpowiednich pod względem
jakościowym i ilościowym.
Wielu opiekunów osób poddanych operacji zauważa, że mimo starannego przygotowywania
przez nich posiłków podopieczni tracą na wadze, mają złe samopoczucie, są apatyczni lub
drażliwi. Opiekun stara się dbać, aby dieta podopiecznego była odpowiednio zbilansowana.
Nie jest to łatwe, ponieważ pacjent często odmawia spożywania posiłku z powodu braku
apetytu, trudności w jego spożywaniu (niedowłady, drżenia kończyn) lub z obawy przed
dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Opiekun ? aby mieć pewność, że sposób żywienia podopiecznego jest odpowiedni ? może
wprowadzić do menu chorego Nutridrinki ? preparaty odżywcze, dostępne bez recepty
w aptekach. Dostarczają one w odpowiednich proporcjach białko oraz wszystkie niezbędne
składniki odżywcze. Dla chorego mogą one stanowić samodzielny posiłek lub być spożywane
pomiędzy posiłkami. Dlatego, jeśli pacjent traci na wadze lub ma problemy z jedzeniem po
operacji, warto porozmawiać z lekarzem o możliwości wprowadzenia do diety preparatów
Aby dowiedzieć się więcej o preparacie Nutridrink oraz o innych preparatach żywienia
medycznego, zapraszamy na stronę: www.nutridrink.pl
Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do
postepowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. Stosować pod
nadzorem lekarza.